Vârtejul informațional ne solicită pe zi ce trece tot mai mult, impunându-ne noi abilități, comportamente și, de ce nu, principii. Pentru a ne orienta în lumea reală și cea virtuală trebuie să dăm dovadă de discernământ și să fim bine documentați, altfel riscăm să ajungem pradă valului sau momentului. Nu încape îndoială că mass-media ajută la integrarea socioculturală a auditoriului, mai cu seamă prin stimularea capacității de deprindere a unor roluri civice, familiale, culturale. Astfel, se cultivă patriotismul, se consolidează sentimentul apartenenței comunitare, sporește responsabilitatea socială și civică, sentimentul dăruirii, nevoia de a comunica, de a împărtăși aspiraţii şi idealuri. Prin intermediul mesajelor mediatice este cultivată sensibilitatea individului, copilul şi mai apoi tânărul, îmbogăţindu-şi propria formare şi personalitate. Curiozitatea şi dorința de cunoaștere a copilului nu sunt satisfăcute doar în cadrul restrâns al clasei, ci și prin experiențele extrașcolare. Lewis Mumford afirma că Mass-media este ceva mai mult decât un mijloc de divertisment, ea reprezintă o fereastră larg deschisă către lume, fiind „ochiul lumii”. De acest deziderat ne-am condus în organizarea activităților din cadrul Proiectului Educație pentru media- prioritate în școala mea inițiat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu susţinerea Deutsche Welle Akademie şi cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania (BMZ), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.
Multiplele metafore cu referință la mass-media ( „o fereastră spre experiențe ce ne extind viziunea”, „o oglindă ce reflectă imaginea societății”, „un jalon, un indicator care ne arată drumul”, „un filtru”, „un ecran” etc) constituie o simbioză perfectă, valorizând rolul mass-mediei în societatea modernă. Și deoarece lucrurile perfecte reies din diversitate, elevii IP LT „M.Eminescu”, orașul Drochia, au amplificat, chiar și în condiții pandemice, convingerile despre rolul mass-mediei în societate printr-un șir de activități, printre care lecții, o activitate extracurriculară „Împreună pentru un Internet mai bun”, proces judiciar ”Cartea vis-a vis Internet”, dramatizarea unui fragment din „Bun de tipar” de Valeriu Butulescu, realizarea unui talk-show „Adolescență și succes” (în baza unei reviste editate de elevi), mai multe activități de informare/familiarizare și promovare a unor aspecte ce țin de Educație media.
Aceste activități „au spart gheața” contribuind la insuflarea tinerilor a valorilor fundamentale, promovând, în același timp, capacitatea acestora de a gândi independent și critic. Implicarea activă a demonstrat că elevii sunt dornici de a trăi experiențe noi, de a se integra în diverse activități ce duc la valorificarea, atât a potențialului personal, cât și a celui comunitar.
Комментарии